Tanskalainen puuseppä Ole Kirk Cristiansen aloitti puulelujen valmistuksen vuonna 1932. Kotimaassaan hän tuli kuuluisaksi leluistaan, jotka oli valmistettu huolella ja ammattitaidolla. Lego-yhtiön nimi syntyi tehtaan työntekijöille järjestetyn nimikilpailun tuloksena. Lego on lyhenne tanskan kielen sanoista leg godt, eli leiki hyvin.
Toisen maailman sodan jälkeen muovien valmistus kehittyi nopeasti. Se mahdollisti uudenlaisten lelujen kehityksen. Vuonna 1947 Lego-yhtiö aloitti muovilelujen valmistuksen, ja muutaman vuoden päästä valmistettiin ensimmäiset itsetarttuvat lego-palikoiden edeltäjät. Niitä alettiin kuitenkin kutsumaan Lego-palikoiksi vasta 1950-luvun alussa. Nykyisenkaltaiset nuppi- ja putkipalikat tulivat myyntiin 1950-luvun lopussa.
Legojen yhä jatkuvan suosion taustalla on tämän sinänsä yksinkertaisen palikkasarjan kyky tuottaa aina leikkijän mukaan mitä erilaisimpia rakennelmia.

Erilaisten lelujen ja legojen keräily innostaa myös aikuisia. Legot ovat maailmalla suosittu keräilykohde, jonka harvinaiset osat ja kokonaiset setit voivat maksaa moninkertaisesti sen, mitä lelu kaupasta ostettaessa maksoi. Keräilyn suosiolle on etsitty monia eri syitä, kuten etsimisen tuottama jännitys sekä ilo siitä, kun pitkään etsitty esine löytyy osaksi kokoelmaa. Taustalla voi myös olla halu nostaa omaa statusta muiden keräilijöiden silmissä, hankkimalla kokoelmaansa harvinaisia esineitä. Monet myös keräilevät esineitä, jotka liittyvät lapsuuteen. Näin kokoelma tuo esiin muistoja lapsuudesta.
Teksti: Ida Lukkari, Minna Engblom ja Oona Virtanen (Toim. Anne Nieminen, FM).
Lue lisää legojen keräilystä:
Kansatieteen pro seminaari -työ ”Legojen lumoissa. Aikuiset lelujen keräilijöinä Suomessa” (Nurmio, Riina 2008).
Artikkelikuva: Lego-palikoista koottu rakennelma, Turun museokeskus.