Suomessa paistaa kesäisin aurinko ja päivät ovat pitkiä. Katuvaloilla onkin erityisesti talvisin tärkeä rooli kaupunkien turvallisuuden kannalta. Katuvalot auttavat ihmisiä hahmottamaan ja ymmärtämään tilanteita iltahämärässä. Myös heijastimia käytetään talven pimeydessä samasta syystä – yllätysten välttämiseksi. Teiden varsilla olevat valot helpottavat niin kävelemistä ja autolla ajamista, kuin paikallisbussien liikennettäkin. Tutustu sähkövalojen historiaan: YLEn Elävä Arkisto.
Millaista olisi ilman katuvaloja? Olisiko pimeässä pelottavaa? Ajaisitko autoa talvella, jos kaduilla ei olisi lainkaan katuvaloja? Entä millaista olisi matkailu pimeässä Suomessa?
Kaupunkikeskustoissa voi olla useita erilaisia valonlähteitä. Auringon paistaessa, sen luonnollinen valo tulvii rakennusten ikkunoista sisälle asti. Ilman keinovaloja kaupungit taasen olisivat melko synkkiä paikkoja pimeään aikaan. Sähköllä tuotettua valoa käytetään katuvalojen lisäksi muun muassa mainoksissa. Esimerkiksi kauppojen ja ravintoloiden nimet hehkuvat värikylläisinä iltaisin, ja löydämme paikkoja näiden valokylttien avulla.

Monet kaupunkien maamerkit ja nähtävyydet on valaistu ympäri vuorokauden. Esimerkiksi Turun kauppatori ja Aurajoen rannat voisivat olla hyvin erilaisia tunnelmaltaan, mikäli ne pidettäisiin täysin pimeänä.
Maamerkit ja nähtävyydet voivat näyttää hyvin erilaisilta ilman keinotekoista valoa, ja ehkä niitä olisi vaikeampi myös löytää. Valoja voidaan käyttää myös taitavasti osana nähtävyyksiä, jolloin ne näyttäytyvät entistä houkuttelevampina. Niinpä valoilla on nykypäivänä oma roolinsa kaupunkikuvan luomisessa ja turismin edistämisessä. Toisaalta Maailman luonnonsäätiö WWF:n jokavuotisessa Earth Hour -tapahtumassa valot sammutetaan tunniksi monissa kaupungeissa ympäri maailman, myös Suomessa. Tapahtumalla tuodaan esille sähkönkulutuksen vaikutuksia ja ilmastonmuutosta.
Teksti: Kensuke Shimizu, kansatieteen jatko-opiskelija, MA
Artikkelikuva: Kensuke Shimizu, 09.02.2017 Turku.