Jääkaappi kulttuurioliona

Vaikka nykyisin jääkaappi on joka kodin vakioesine, on sitä alkuaikoina pidetty ”turhuutena”, jonka hankintaa on pitänyt tarkoin miettiä. Jääkaapin hankintaa perusteltiin hygienian parantumisella ja ajan säästöllä. Tulevaisuuden jääkaappi saattaa laatia itse jopa kauppalistat.

Ensimmäiset jääkaapit olivat nimensä mukaisesti kaappeja, joiden sisustaa viilennettiin jäillä. Vaati paljon vaivaa, että kaapin sai pidettyä kylmänä. Epäkäytännöllisyydestään huolimatta jäälohkarekaappi helpotti ruokatavaroiden varastointia ja säilytystä. Sähköllä toimivat jääkaapit tulivat markkinoille 1920-luvulla, ja suomalaisissa kotitalouksissa kodinkoneet yleistyivät vasta 1950-luvun jälkeen.

Jääkaapeista tuli arkinen tarve-esine: koteihin hankittiin yleensä ensimmäiseksi sähköliesi ja jääkaappi. Jääkaappi oli silti edelleen verrattain kallis hankinta. Niinpä useissa maalaistaloissa käytettiin vielä 1960-luvulla kellareita, jotka takasivat ruuan pysymisen viileänä. Kaupungissa jääkaappi yleistyi nopeammin, koska samanlaisia mahdollisuuksia kylmäsäilytykseen ei ollut. Viileään aikaan ruokaa säilöttiin esimerkiksi ikkunan välissä.

Elektrolux merkitsee uuden, helpomman ajan koittamista Suomenkin perheenemännille. Heiltä jää enemmän aikaa omistautua perheelleen ja harrastuksilleen – enemmän aikaa lepoon. Monet huolet haihtuvat, vaivat vähenevät – ja ”kaupanpäällisiksi” seuraa maukkaampi, aina tuore ja raikas ruoka, josta koko perhe saa terveyttä ja iloa… (Elektrolux- jääkaapin mainos, Suomen kuvalehti 43/ 1953.)

Mainoksissa jääkaapin hankkimista perusteltiin ajan säästöllä ja hygienian parantumisella. Varsinkin naisille laitteet tarjosivat helpotusta kotiaskareisiin, sillä kotitalouden pyörittäminen oli pääosin naisten vastuulla. Jääkaappi säästi samalla aikaa ja rahaa, kun voitiin hankkia useamman päivän ostokset kerralla. Pääosin jääkaapit yleistyivät 1960–70 -luvulla. Jääkaappi mullisti ruokatalouden, ja toi yhä useamman saataville esimerkiksi tuoreen lihan ja kalan.

Nykyisin jääkaappi on kodin vakiovaruste, eikä sen olemassaoloa tarvitse perustella. Tulevaisuuden visioissa jääkaappi tietää mitä syömme, ja osaa lisätä itse kauppalistaan puuttuvat ruoka-aineet. Markkinoilla on jo jääkaappeja kalenteri-, viihde- ja viestintäominaisuuksilla. Vaikka ne nyt tuntuvat erikoisilta, huippuominaisuuksilla varustetuilta laitteilta, saattavat ne jo kymmenen vuoden päästä olla ihan tavallisia kodin jääkaappeja.

 

Teksti: Nina Jylhä, Suvi Salminen  & Lauri Järvenpää (toim. Anne Nieminen).

Artikkelikuva: Rouva Hannuksela jääkaapilla keittiössään. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo.

Lue lisää jääkaapeista ja ruokatalouden historiasta:
Hartola, Marja 2017: Petusta pizzaan ja puurosta pastaan. 100 vuotta mennyttä ja tulevaa -nettisivusto.
Virtanen, Timo J. 2017: Jääkaappi ja jäät kaapissa. 100 vuotta mennyttä ja tulevaa -nettisivusto.